Oct 20, 2021 Last Updated 3:06 PM, Sep 6, 2021

Το «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά'ς σα Σούρμενα»

Published in ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Read 2423 times
Rate this item
(0 votes)
Για 93η συνεχή χρονιά η Ένωση Ποντίων Σουρμένων οργανώνει το φετινό «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά'ς σα Σούρμενα» που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 23 Απριλίου στα Σούρμενα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
 
Στις πενθήμερες εκδηλώσεις, που και φέτος αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή, με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους.
Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει με ένα οδοιπορικό στην παρουσία και τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1912-1922 στη Μικρά Ασία, δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά σημαντικές πτυχές της ιστορίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, ότι στις φετινές εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος, με τη συμμετοχή παλαιμάχων, προσφυγικές ομάδες ποδοσφαίρου (Α΄ Εθνική), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η μύηση στην ποντιακή κουζίνα. Βέβαια και φέτος όλα τα δρώμενα θα κλείνουν με πολύ χορό και γλέντι, μεταφέροντας μηνύματα χαράς και ελπίδας.
Ενενήντα πέντε χρόνια μετά το βίαιο ξεριζωμό των προγόνων μας από τις πατρογονικές τους εστίες στον Ιστορικό Πόντο, ο Σύλλογός μας διοργανώνει την εβδομάδα της Διακαινησίμου, ένα πενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, ορόσημο των απανταχού της γης συμπατριωτών μας, που έρχονται στα Σούρμενα για να τιμήσουν και να βιώσουν τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές του πολιτισμού μας.
 
Το μήνυμα του προέδρου
«Οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι στη συνείδηση όλων μας μέγας θεσμός αντίστασης στην τάση για αποσύνθεση της κοινωνίας μας και των πολιτιστικών μας αξιών.
Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων που την Κυριακή του Θωμά γιορτάζει τα 93 χρόνια από την ίδρυσή της, ως γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης και του Ταφικού Εθίμου, σας προσκαλεί και φέτος και σας καλωσορίζει στο Παμποντιακόν Πανοΰρ 2017 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα.
Με τιμή για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος Γιώργoς Στυλ. Σαραφίδης»
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Τετάρτη 19.04.2017
Η παρουσία και η δράση του Πολεμικού ναυτικού στην Μικρά Ασία 1912-1922
Τοποθεσία: Σπουδαστήριο Σουρμένων
έναρξη 19:30

Ομιλητής: Υποπλοίαρχος (ΕΦ/ο) Παναγιώτης Γέροντας Π/ν Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού
• Μικρασιατική Εκστρατεία. Δράση του Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. • Η Παρουσία του πολεμικού Ναυτικού στον Εύξεινο Πόντο. • Η εκστρατεία στην Μεσημβρινή Ρωσία. Η δράση του Πολεμικού Ναυτικού. • Αντιπλοίαρχος Ι. Γιαννηκώστας, Υποναύαρχος Γ. Κακουλίδης, δύο κεντρικές μορφές. • Η περίπτωση του ατμόπλοιου Ένωσις, μια ιστορία με πολλά ερωτήματα. • Ο βομβαρδισμός της Σαμψούντας από το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ το 1922. Αίτια, γεγονός και προεκτάσεις.
Θα προβληθούν σπάνια φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα από ελληνικές και ξένες πηγές.
 
Πέμπτη 20.04.2017
Ποντιακή κουζίνα Παράδοση  και υγιεινή διατροφή
Τοποθεσία:  Σπουδαστήριο Σουρμένων  έναρξη 20:00
Ομιλήτρια: Ελένη Βασιλειάδου – Κυριακίδου-  Καταγωγή από την Ματσούκα του Πόντου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης και κατοικεί στο Ρυάκιο Κοζάνης.
Οι Έλληνες του Πόντου μετά τον ξεριζωμό του 1922 από τις προγονικές τους εστίες διατήρησαν αναλλοίωτα την πίστη, τα ήθη,  τα έθιμα, τη διάλεκτο, το χορό, τα τραγούδια τους αλλά και την διατροφή τους, όπου μέχρι και σήμερα είναι ζώσα στην καθημερινότητά τους.
Το απέραντο φυσικό κάλλος στον ιστορικό Πόντο και η άφθονη βλάστηση δημιούργησαν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και εμπορίου, παράγοντες οι οποίοι διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειές τους, οι οποίες αποτελούνταν από δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, εξασφαλίζοντας έτσι το τρίπτυχο υγείας, ευεξίας και μακροζωίας....
Θα προβληθούν ντοκουμέντα από τα Παρχάρια Κοζάνης. Μαρτυρίες Ποντίων πρώτης γενιάς.
Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με ποντιακά εδέσματα.

Παρασκευή 21.04.2017
Μουσικοχορευτική Παράσταση-  Παραδοσιακοί χοροί από την Ελλάδα
Τοποθεσία Πλατεία Σουρμένων  έναρξη 20:00

Στα πλαίσια των πενθήµερων εορταστικών εκδηλώσεων η Ένωση Ποντίων Σουρµένων αφιερώνει φέτος µια από τις ηµέρες στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από όλη την Ελλάδα.
Βασικός µας σκοπός είναι η ανάδειξη και η παραστατική παρουσίαση της σχέσης των Ελληνικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών µε παλαιότερες και σύγχρονες µορφές ζωής και λαϊκές εκφράσεις που αντικατοπτρίζουν διάφορες κοινωνικές και ηθικές - θρησκευτικές αξίες, ιδέες, αντιλήψεις και συνήθειες του λαού µας. Λαϊκή έκφραση που ζωντανεύει διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή ανάλογα µε τα τοπικά ήθη και έθιµα.
Παυλόπουλος Γιάννης Βιολί & Τραγούδι Τασούλας Θοδωρής Κλαρίνο & Φλογέρα Παπαπροκοπίου Κώστας Λαούτο Γευγελής Γιάννης Κρουστά Χαριτωνίδης Χαρίτων Γκάιντα
ΧΟΡΟΙ ΠΟΝΤΟΥ : Σαραφίδης Γιώργος Ποντιακή λύρα , Σαραφίδης Στέλιος Ποντιακό Τραγούδι, Κεκρίδης Γρηγόρης νταούλι
ΧΟΡΟΙ ΚΡΗΤΗΣ:  Το Συγκρότημα του Κεχαγιαδάκη Αντώνη Κρητική λύρα & Τραγούδι Λαδουκάκης Αδαμάντιος Λαούτο Φετοκάκης Μανώλης Λαούτο
Ένωση Ποντίων Σουρμένων Χοροί Πόντου
Σύλλογος Κρητών Ελληνικού “O Ψηλορείτης”
Χοροί Κρήτης
Σύλλογος ηπειρωτών Ελληνικού “Το Ζάλογγο“
Χοροί Ηπείρου
Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΛΑΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Χοροί Λευκάδας
Σύλλογος Λυκουριωτών Καλαβρύτων Χοροί Πελοποννήσου
Εργαστήρι Ελληνικής μουσικοχορευτικής Παράδοσης «ΧΟΡΕΙΑ»
Χοροί Ν. Πέλλας
ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.μ. - Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών μελετών
Χοροί Β. Θράκης
Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο ΛΑΖΟΣ ΤΕΡΖΑΣ
 
Σάββατο 22.04.2017
4ο Ποδοσφαιρικό συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων
Τοποθεσία: Γήπεδο Σουρμένων  έναρξη 14:00
Μια αθλητική ποδοσφαιρική συνάντηση ομάδων που ιδρύθηκαν από Έλληνες πρόσφυγες...
Π.Α.Ο.Κ. Α.Ε.Κ. Πανιώνιος
Απόλλων Σμύρνης
Ιωνικός Α.Σ. Σούρμενων
Το πρόγραμμα των αγώνων
14:00 Σούρμενα - ΠΑοΚ
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
ΑΕΚ – Πανιώνιος
Πανιώνιος - Απόλλων Σμύρνης
Απόλλων Σμύρνης - Ιωνικός
Ιωνικός - Σούρμενα
Θα ακολουθήσει απονομή αναμνηστικών στους συμμετέχοντες.

* Πανηγυρικός Εσπερινός
Τοποθεσία Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων  έναρξη 18:30
Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Παύλου και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της γης Ποντίων.
Θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου Πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.   
 
* Ποντιακοί Χοροί
Τοποθεσία Πλατεία Σουρμένων - έναρξη 20:00
Χορεύουν τα Συγκροτήματα
Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»  // ν. Θεσσαλονίκης Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας // ν. Καβάλας Ένωση Ποντίων Πανοράματος // ν. Θεσσαλονίκης
Παραδοσιακό Ποντιακό Γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ... κρασί και χαμψία! Τραγούδι Καρασαββίδης Δημήτρης Κουρτίδης Γιάννης Παρχαρίδης Τάσος
Κεμεντζέ Ξενιτόπουλος Δημήτρης
Τουλούμ - Γαβάλ Σιαμίδης Γιώργος
Νταούλι Ζώης Κώστας Κεκρίδης Γρηγόρης
 
Κυριακή 23.04.2017
* Ταφικό  Έθιμο
Τοποθεσία Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων  έναρξη 07:00
Ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Παύλου.
10:45 - Λιτανευτική Πομπή προς το Κοιμητήριο Σουρμένων.
11:15 - Επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων προσφιλών προσώπων, “ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ”.
Θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, Πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.
18:30 - Μεθέορτος Εσπερινός
 
* Ποντιακοί Χοροί
Τοποθεσία: Πλατεία Σουρμένων ώρα 19.15
Χαιρετισμοί • Προέδρου Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, κ. Σαραφίδη Γιώργου • Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Κωνσταντάτου Γιάννη
Χορεύουν τα Συγκροτήματα Φάρος Ποντίων Πατρών // Ν. Αχαϊας
Ένωση Ποντίων Πολίχνης // Ν. Θεσσαλονίκης
Ένωση Ποντίων Σουρμένων // Ν. Αττικής
Ποντιακοί Χοροί
Παραδοσιακό Ποντιακό Γλέντι με κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ...
Τραγούδι Καρασαββίδης Δημήτρης Κουρτίδης Γιάννης Παρχαρίδης Τάσος
Κεμεντζέ Ξενιτόπουλος Δημήτρης
Τουλούμ - Γαβάλ Σιαμίδης Γιώργος
Νταούλι Ζώης Κώστας Κεκρίδης Γρηγόρης
 
 
Last modified on Wednesday, 19 April 2017 10:12

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook