Print this page

20 χρόνια μετρό: Το έργο που άλλαξε τις μετακινήσεις στην Αθήνα - Οι σταθμοί και τα λαμπερά εγκαίνια

Published in ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Read 638 times
Rate this item
(1 Vote)

Στις 28 Ιανουαρίου του 2000 έγιναν στην Αθήνα τα εγκαίνια του Μετρό, ενός έργου εμβληματικού, που παρά τις καθυστερήσεις, τα εμπόδια και τις αλλαγές, άλλαξε τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας. Μόνο την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, 29 Ιανουαρίου, υπολογίζεται ότι μετακινήθηκαν σχεδόν 1.000.000 επιβάτες.

Οι μελέτες για τη δημιουργία ενός δικτύου μετρό ξεκίνησαν ήδη από το 1950 αλλά η μελέτη που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του σημερινού δικτύου εκπονήθηκε μετά την πτώση της Δικτατορίας, έπειτα από παραγγελία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η μελέτη πρότεινε τη δημιουργία δύο νέων γραμμών. Η πρώτη εκτεινόταν από τον Γέρακα μέχρι το Αιγάλεω μέσω του κέντρου και η δεύτερη, διερχόμενη και αυτή από το κέντρο ένωνε τα Σεπόλια με τη Δάφνη. Η δεύτερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επανέφερε τα σχέδια για μετρό το 1985.

Το σχέδιο περιελάμβανε τη γραμμή Α Πειραιάς-Αιγάλεω-Γέρακας και τη γραμμή Β Περιστέρι-Γλυφάδα. Ο ΗΣΑΠ παρέδωσε μελέτες που συμφωνούσαν με αυτές τις γραμμές, οι οποίες μετονομάστηκαν σε 2 και 3, με την υπάρχουσα γραμμή (του ΗΣΑΠ) να μετονομάζεται σε 1.

metro egkainia

Το μετρό στην Αθήνα ήταν μεταξύ των τελευταίων στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια ακολούθησαν μόνο εκείνα στη Δανία το 2002 και την Ελβετία το 2008. Σε καθημερινή βάση, με το μετρό μετακινούνται κατά μέσο όρο 614.000. Το πόσο σημαντική είναι η κατασκευή του για τις συγκοινωνίες και το κυκλοφορικό κομφούζιο αποδεικνύεται από το εξής: Το 2009 υπήρξε διακοπή της γραμμής του μετρό στις βορειοανατολικές περιοχές της πρωτεύουσας, λόγω έργων. Στο διάστημα αυτό, η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μεσογείων αυξήθηκε από 6% έως και 11% ενώ επηρεάστηκε και η λεωφόρος Κηφισίας, όπου ο χρόνος που χρειάζεται ο οδηγός για να τη διασχίσει σε όλο της το μήκος αυξήθηκε ως και 15%.

Αυτή τη στιγμή το μετρό της Αθήνας αποτελείται από τρεις γραμμές και συνολικά 61 σταθμούς. Οι πιο σύγχρονες Γραμμές 2 και 3 λειτουργούν από το 2000 και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπόγειες. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του μετρό, η γραμμή 2 περιελάμβανε 12 σταθμούς από Σεπόλια έως Δάφνη και η γραμμή 3 επτά σταθμούς από το Σύνταγμα έως την Εθνική Άμυνα.Το διάστημα 2000 - 2013, προστέθηκαν 22 νέοι σταθμοί. Εξ αυτών, κάποιοι κρίνονται ως κομβικοί υπό την έννοια ότι έβαλαν στον αστικό χάρτη, περιοχές, που ως τότε ήταν «περιθωριοποιημένες» και εξυπηρετούνταν μόνο από λεωφορειακές γραμμές.

Άγιος Αντώνιος

Ο σταθμός του Αγίου Αντωνίου άνοιξε το 2004 και αναβάθμισε μία έως τότε υποβαθμισμένη περιοχή των δυτικών προαστίων. Μέχρι και το 2013 ο σταθμός του Αγίου Αντωνίου αποτελούσε το τέρμα της κόκκινης γραμμής του μετρό.

Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο

Οι δύο σταθμοί άνοιξαν για το κοινό το 2004 και εξυπηρέτησαν περιοχές των βορείων προαστίων, όπως τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας και το Χαλάνδρι που έως τότε είχες δύσκολες συγκοινωνίες, και πάλι μόνο με λεωφορειακές γραμμές. Να σημειωθεί ότι οι σταθμοί Αγία Παρασκευή και Χολαργός που ανακούφισαν και εκείνες μέρος του ίδιου πληθυσμού κατασκευάστηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, το 2010. Ο σταθμός της Δουκίσσης Πλακεντίας είναι ένας από αυτούς με την υψηλότερη επιβατική κίνηση. Ο σταθμός «Αεροδρόμιο» είναι τερματικός σταθμός του Προαστιακού και του Μετρό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Λύνει τα χέρια» χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα για λίγες ημέρες και το καλοκαίρι συνήθως πετούν έπειτα για τα νησιά.

Νομισματοκοπείο

Ο σταθμός Νομισματοκοπείο άνοιξε για το κοινό το 2009. Ήταν ο πρώτος Σταθμός Μετρό επί της Λεωφόρου Μεσογείων που συναντούν οι προερχόμενοι από την Αγία Παρασκευή, τα Μεσόγεια και τα Ανατολικά παράλια της Αττικής, και κατασκευάστηκε Σταθμός Μετεπιβίβασης από και προς λεωφορειακές γραμμές.

Ελληνικό

Το «Ελληνικό» αποτελεί και τερματικό σταθμό της γραμμής 2. Εξυπηρετεί εκτός από τη περιοχή του Ελληνικού και όλα τα Νότια Προάστια προς τα ανατολικά όπως τη Γλυφάδα, Βουλιαγμένη και Βάρη που είναι προσβάσιμα μέσω μετεπιβίβασης σε αστικά λεωφορεία. Το καλοκαίρι ο σταθμός είναι από τους πιο πολυσύχναστους του δικτύου, καθώς εξυπηρετεί αυτούς που κατευθύνονται προς τις ακτές και τα θέρετρα της ανατολικής παραλιακής.

 Τα εγκαίνια του μεγαλόπνοου έργου που άλλαξε τη ζωή της Αθήνας εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Ιανουαρίου 2000.Το Μετρό εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Λαλιώτης. Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, πολιτικοί αρχηγοί, τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές και άλλοι επίσημοι. Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους ήταν και ο Σάκης Ρουβάς με τον -τότε μάνατζέρ του- Ηλία Ψινάκη. Το παρών έδωσαν και οι πρόεδροι μεγάλων ΠΑΕ, όπως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Σωκράτης Κόκκαλης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι οποίοι έκλεψαν την παράσταση με τις μεταξύ τους διαχύσεις.

Last modified on Wednesday, 29 January 2020 11:22