Nov 30, 2021 Last Updated 10:13 AM, Nov 21, 2021
glyfada24

glyfada24

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοινώνει:Τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα. Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.Παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορονοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών».

Μεγαλείο ψυχής από την τραγουδίστρια. Σήμερα, μίλησε για την υπέροχη πρωτοβουλία που πήραν πολλοί καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, αύριο το βράδυ (12/8) στη Γλυφάδα θα κάνουν μία συναυλία για τους πληγέντες.

Στην εκπομπή ALPHA Παντού μίλησε το πρωί της Τετάρτης (11/8) η Μπέσσυ Αργυράκη, η οποία προσπαθεί μέσα από συναυλίες, να συγκεντρώσει χρήματα για τους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται στη φωτιά.

Η Μπέσσυ Αργυράκη είχε μία αντίστοιχη απώλεια πριν από μερικούς μήνες καθώς το σπίτι της τυλίχθηκε στις φλόγες στις καταστροφικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν από τον Σχίνο.

Σήμερα, με αρκετή αισιοδοξία, προσπαθεί να δώσει όσο κουράγιο μπορεί στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Οι δηλώσεις της Μπ. Αργυράκη

«Βλέποντας όλο τον κόσμο να βοηθάει αυτές τις ημέρες και η αλληλεγγύη να έχει γραφτεί με κεφαλαία γράμματα, όπως και ο εθελοντισμός, μου έρχονται δάκρυα στα μάτια. Επειδή είμαι παθούσα, θέλω να δώσω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Να πάνε όλα καλά, και ενωμένοι μόνο μπορούν τα πράγματα να πάνε καλά. Να κάνουν υπομονή και όλα θα πάνε καλά. Και θα πάνε καλά γιατί είμαστε στη ζωή και δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό». Και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Να αποζημιωθούν γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι».

 

O Δήμος Γλυφάδας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 47 ατόμων για την καθαριότητα σχολικών μονάδων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν μόνο την συνημμένη αίτηση με αριθμό Πρωτοκόλλου Ανακοίνωσης 22838/10-08-2021 και να την υποβάλουν ΜΑΖΙ ΜΕ ευκρινές φωτοαντίγραφο : Των δύο όψεων ατομικού δελτίουταυτότητας ή άλλων δημοσίων εγγράφων από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας, όπως σχετική προσωρινή βεβαίωση αστυνομικής αρχής ή τις κρίσιμες σελίδες του διαβατηρίου (δηλ. αυτές στις οποίες αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου) ή τις δύο όψεις τηςάδειας οδήγησης ή τις κρίσιμες σελίδες του βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων. Εάν από τα έγγραφα αυτά δεν προκύπτει η ημερομηνία γέννησης, πρέπει να προσκομισθεί και το πιστοποιητικό γέννησης. Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. με την ένδειξη στο θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος: «ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ».

Η αίτηση συμμετοχής, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά, πρέπει απαραιτήτως να εμφανίζεται υπογεγραμμένη, με φυσική υπογραφή. Ανυπόγραφες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της ανάρτησης της ανακοίνωσης στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος. Η ανωτέρω προθεσμία λήγει µε την παρέλευση ολόκληρης της τελευταίας ημέρας και εάν αυτή είναι κατά το νόμο εξαιρετέα (δημόσια αργία ή μη εργάσιμη) τότε η λήξη της προθεσμίας μετατίθεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

 

Η αίτηση

   

ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

για πρόσληψη σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων του Δήμου ΓΛΥΦΑΔΑΣ

με ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

χρονικής διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος

[άρθρο 34 του ν. 4713/2020 (ΦΕΚ Α΄147)]

 

Αριθ. ανακοίνωσης

22838/10-08-2021

 
 

Αριθ. πρωτ/λου αίτησης

[συμπληρώνεται

από το φορέα πρόσληψης]

     
  Α.   ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ[συμπληρώστε με κεφαλαία γράμματα την επωνυμία του φορέα στον οποίο απευθύνεται η αίτηση]  
  ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ  
 

Β.   ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ

( Δηλώστε ποιες από τις θέσεις προσωπικού επιδιώκετε με σειρά προτίμησης : σημειώστε 1 , 2, 3 στο αντίστοιχο πεδίο )

 
   

ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

( 3 ΩΡΗ )

     

ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

( 6,5 ΩΡΗ )

       
   

ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

( 5 ΩΡΗ )

               
  Γ.    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ [συμπληρώστε κατάλληλα (με κεφαλαία γράμματα, αριθμούς ή το σημείο Χ) τα ατομικά σας στοιχεία]  
  1. Επώνυμο:   2. Όνομα:   3. Όν. πατέρα:    
  4. Όν. μητέρας:   5.Ημ/νία γέννησης:   /   /     6. Φύλο: Α     Γ      
           
  7. Α.Δ.Τ.:   8. ΑΜΚΑ: 9. Τόπος κατοικίας:      
  10. Οδός:   11. Αριθ.:   12. Τ.Κ.:      
  13. Τηλέφωνο (με κωδικό):   14. Κινητό:   15. e-mail:      
  16. Α.Φ.Μ.   17. Έγγαμος (ΝΑΙ/ΟΧΙ)   18. Αριθμός Τέκνων:    
Δ.   ΛΟΙΠΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ [συμπληρώστε τα παρακάτω δέκα πεδία (α. έως και ι) εφόσον αποδεικνύεται κάποιο ή κάποια από τα αντίστοιχα κριτήρια.
                       
α.

Εμπειρία

         [αριθμ. μηνών για απασχόληση σε αντίστοιχη θέση ]

        στ.

Ανήλικα τέκνα

         [αριθμ. ανήλικων τέκνων του υποψηφίου]    

       
         
                     
                                                                                                                     
 

[αριθμός αιθουσών (Α) ανά μήνα (Μ) απασχόλησης για απασχόληση μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2019-2020]

 

Α

  

         
  Μ            
β.

Πολύτεκνος

         [αριθμ. τέκνων του πολύτεκνου υποψηφίου]

        ζ.

Γονέας μονογονεϊκής οικογένειας

         [αριθμ. τέκνων του μονογονέα υποψηφίου]

       
     
               
  Δεν έχει προσληφθεί κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της πολυτεκνικής ιδιότητας       Δεν έχει προσληφθεί κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της μονογονεϊκής ιδιότητας    
           
       
γ.

Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας

[αριθμ. αδελφών του υποψηφίου μαζί με τον ίδιο]

        η.

Τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας

       [αριθμ. αδελφών του υποψηφίου μαζί με τον ίδιο]

       
     
               
  Δεν έχει προσληφθεί κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της πολυτεκνικής ιδιότητας       Δεν έχει προσληφθεί κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της μονογονεϊκής ιδιότητας    
           
       
δ. Τρίτεκνος         θ.

Αναπηρία γονέα, τέκνου, αδελφού ή συζύγου

         [ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω]

    %  
       
               
  Δεν έχει προσληφθεί κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της τριτεκνικής ιδιότητας     ι. Ηλικία    
   
           
ε.

Τέκνο τρίτεκνης οικογένειας

                                                                                 

           
   
  Δεν έχει προσληφθεί κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της τριτεκνικής ιδιότητας            
     
               
                                                               

 


ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
 

Η ακρίβεια των στοιχείων που αναφέρονται σε αυτή την αίτηση-δήλωση

μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών
(άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986)

 
  Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρ. 22 του Ν.1599/1986, δηλαδή: «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Επίσης εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών», δηλώνω ότι:
  1. 1.Έχω την υγεία και την φυσική καταλληλότητα που μου επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της ειδικότητας που επιλέγω.
  2. 2.Όλα τα στοιχεία της αίτησής μου είναι ακριβή και αληθή για την επιδιωκόμενη θέση. Σε περίπτωση ανακρίβειας γνωρίζω ότι θα έχω τις συνέπειες που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.1599/1986.
  3. 3.Έχω δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής καθότι δεν έχω (με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου) κώλυμα κατά το άρθρο 16 του Κώδικα Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να επιλεγεί όποιος: α) έχει καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ' υποτροπή συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής· β) είναι υπόδικος και έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα της προηγούμενης περίπτωσης, έστω και αν το αδίκημα παραγράφηκε· γ) έχει, λόγω καταδίκης, στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή· δ) τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.
  4. 4.Σε περίπτωση ύπαρξης του κωλύματος της παραπάνω παραγράφου και προκειμένου για θέσεις βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού, εξαιρούμαι από το κώλυμα επειδή έχω εκτίσει την ποινή μου ή επειδή έχουν αρθεί τα μέτρα ασφαλείας που μου έχουν επιβληθεί ή επειδή έχω απολυθεί υπό όρους (άρθρ. 4 παρ. 6 Ν. 2207/1994).
 
 
  Ημερομηνία: ........................... Ο/Η υποψήφι....  
   
  Ονοματεπώνυμο: ...................................... [υπογραφή]  
 

 

Σε συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί, μετά από αξιοποίηση πληροφορίων.

Καλάσνικοφ και εκατοντάδες σφαίρες είναι μεταξύ των ευρημάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, «συνελήφθησαν, βραδινές ώρες της 6-8-2021 στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Γλυφάδας, δύο ημεδαποί (άνδρας και γυναίκα) για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Κατόπιν διερεύνησης και αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν στην ανωτέρω υπηρεσία, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δύο οικίες στη Γλυφάδα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:   

  • πολεμικό τυφέκιο τύπου «Kalashnikov» με 136 φυσίγγια διαμετρήματος 7.62 mm.,
  • πολεμικό τυφέκιο,
  • κυνηγετική μονόκανη καραμπίνα,
  • μη λειτουργικό πιστόλι,
  • μη λειτουργικό αυτοσχέδιο τυφέκιο και
  • 19 κυνηγετικά φυσίγγια

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Ο πλανήτης έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ και ο κίνδυνος είναι χωρίς προηγούμενο, τονίζουν οι εκατοντάδες επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κλιματική αλλαγή με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα η μνημειώδης έκθεση, την οποία συνέταξαν 234 επιστήμονες από 66 χώρες, με τη βοήθεια ακόμα 517 επιστημόνων, βασιζόμενοι σε περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες από όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση μέρος της οποίας δόθηκε στην δημοσιότητα χθες, Δευτέρα, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, 10 χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, απειλώντας με νέες «πρωτοφανείς» καταστροφές την ανθρωπότητα.Η έκτη αξιολόγηση του κλίματος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφέρει επίσης ότι εκτός από ένα κλάσμα των 1,1 βαθμών υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα μέσα του 19ου αιώνα όλα «προκαλούνται κατηγορηματικά από ανθρώπινες δραστηριότητες».

Αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις και τώρα είναι πολύ αργά

Η σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα σε τρεις μήνες μπορεί να επιδιώκει στο να βρει τρόπους ώστε η θερμοκρασία να διατηρηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, όμως το όριο αναμένεται να παραβιαστεί κοντά στο 2050, ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα παρθούν για τη μείωση της ρύπανσης. Παρόλο που η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί προς το παρόν μόνο κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, ο κόσμος βλέπει με τα μάτια του τις συνέπειες που ήδη εκδηλώνονται. Το κύμα καύσωνα που «χτύπησε» μέχρι και τον Καναδά με την άσφαλτο να λιώνει από τη ζέστη, τις έντονες βροχοπτώσεις στην Κίνα και τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Καλιφόρνια και τη Σιβηρία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

«Είναι σαφές εδώ και δεκαετίες ότι το κλίμα της Γης αλλάζει και ο ρόλος της ανθρώπινης επιρροής στο κλιματικό σύστημα είναι αδιαμφισβήτητος», δήλωσε η Βάλερι Μάσον-Ντελμότ, η οποία ηγήθηκε εκατοντάδων επιστημόνων στην ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών για το κλίμα.

Βασική αιτία της υπερθέρμανσης μέχρι τώρα είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, κατέληξε η IPCC. Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο που έρχεται, κατέστησε σαφές η έκθεση. Ακόμα κι αν η ανθρωπότητα με κάποιο μαγικό τρόπο πετύχει τον στόχος της και περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις, η ξηρασία και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες θα επιμείνουν.

Έκθεση του ΟΗΕ: Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να ξεπεράσει το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η υπερθέρμανση τα επόμενα χρόνια μπορεί να προκαλέσει αύξηση της στάθμης του νερού των θαλασσών εξαιτίας των πάγων που λιώνουν, αλλά και η μετατροπή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σε σαβάνα.Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Άλαν, καθηγητή κλιματικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και μέλος της συντακτικής ομάδας της IPCC, ακόμα και η κατά κλάσματα βαθμών Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας της Γης αλλάζει δραματικά το τοπίο. «Η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας θα προωθήσει ακόμα περισσότερο ακραία καιρικά φαινόμενα και γεγονότα», επεσήμανε.
«Κρύος ιδρώτας θα πρέπει να λούσει όποιον διαβάζει την έκθεση αυτή. Δείχνει πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε με την κλιματική αλλαγή: βρισκόμαστε μέσα σε μια τρύπα, την οποία εξακολουθούμε να σκάβουμε», σχολίασε ο κλιματολόγος Ντέιβ Ριέι.Την ίδια ώρα, οι φυσικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής υφίστανται μια.. ανελέητη μάχη.

Από το 1960 περίπου, τα δάση, το έδαφος και οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει σταθερά το 56 % του συνόλου του CO2 που η ανθρωπότητα έχει εισχωρήσει στην ατμόσφαιρα - παρόλο που αυτές οι εκπομπές έχουν αυξηθεί κατά το ήμισυ. Η έκθεση IPCC «είναι ένας κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι καμπάνες συναγερμού είναι εκκωφαντικές και τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών πνίγουν τον πλανήτη μας και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο». Η έκθεση προσφέρει όντως μια ελπίδα για τη διατήρηση του στόχου 1.5C.Αυτή τη στιγμή, η μέση θερμοκρασία της Γης έχει ανέβει κατά περίπου 1,1ºC σε σχέση με την περίοδο 1850 έως 1900. Η σταθεροποίηση της αύξησης στον 1,5ºC, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ακόμα δυνατή. H σταθεροποίηση, σε αυτό το επίπεδο, της θέρμανσης θα σήμαινε, μεν, αύξηση των καυσώνων, εντονότερες καταιγίδες και σοβαρότερες ξηρασίες και πλημμύρες, αλλά ο κίνδυνος με τον οποίο θα έρθει αντιμέτωπος ο πλανήτης θα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που θα προκαλέσει αύξησης της τάξης των 2ºC. Ακόμα κι αν η ανθρωπότητα καταφέρει, πάντως, να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5º C, ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν ήδη δρομολογηθεί και είναι μη- αναστρέψιμες. Μεταξύ αυτών, η αύξηση της στάθμης των ωκεανών, το λιώσιμο των πάγων και η θέρμανση των νερών. Στην IPCC επισημαίνεται ότι η όξυνση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτραπεί αλλά ο κόσμος δεν θα γυρίσει στις ηπιότερες κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος.

Μέσα σ’ αυτές τις ζοφερές προβολές, η Διακυβερνητική Επιτροπή δίνει και μια ελπίδα:

Στο καλύτερο σενάριο, η θερμοκρασία θα μπορούσε να πέσει κάτω από το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, με τη δραστική μείωση των εκπομπών και με την απορρόφηση περισσότερου CO2 απ’ όσο εκπέμπουμε. Όμως οι τεχνικές που επιτρέπουν τη δέσμευση σε μεγάλη κλίμακα του CO2 από την ατμόσφαιρα εξακολουθούν να βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας, επισημαίνει η Διακυβερνητική. Πρέπει να δράσουμε τώραΗ έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC, GIEC) καταδεικνύει «την άκρως επείγουσα ανάγκη να δράσουμε τώρα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς εκτιμώντας πως «δεν είναι πολύ αργά» για να «εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση».Δεν είναι πολύ αργά για να τιθασεύσουμε την τάση και να εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση της κλιματικής αλλαγής, με την προϋπόθεση ότι θα δράσουμε αποφασιστικά τώρα και όλοι μαζί», επέμεινε στο Twitter ο Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η διάσκεψη για το κλίμα COP26, που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από τρεις μήνες στη Γλασκώβη, «πρέπει να είναι η στιγμή που ο κόσμος θα πει ‘αρκετά!’», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Όμως πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση: η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου απαιτεί την ουδετερότητα άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα και μια πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη πολιτικών για να την επιτύχουμε», επέμεινε ο Φρανς Τίμερμανς.

«Η σταθεροποίηση του κλίματος θα απαιτήσει μια ισχυρή, ταχεία και με διάρκεια μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να φθάσουμε στην ουδετερότητα άνθρακα», λέει ο Πανμάο Ζάι, συμπρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν το πρώτο μέρος της έκθεσης, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα.Το δεύτερο μέρος, σχετικά με τις επιπτώσεις, θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2022, και καταδεικνύει λεπτομερώς πώς η ζωή στη Γη θα αλλάξει αναπόδραστα μέσα σε 30 χρόνια ή νωρίτερα, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκδοχή της που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο. Το τρίτο μέρος, σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις, αναμένεται τον Μάρτιο του 2022. Το κύριο στοιχείο είναι μια οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα.

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook