Apr 20, 2021 Last Updated 5:29 PM, Apr 19, 2021

«Κληρώνει για αυστηροποίηση του lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας, click away και σχολεία

Read 163 times
Rate this item
(2 votes)

Οι εισηγήσεις των ειδικών για αυστηροποίηση του lockdown και οι προθέσεις των στελεχών της κυβέρνησης πριν τις αυριανές αποφάσεις.

Mπορεί τα κρούσματα χθες να μην αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, ωστόσο η έντονη ανησυχία για την Αττική και τις κόκκινες περιοχές παραμένει και στο... τραπέζι υπάρχει η αυστηροποίηση του lockdown. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο και όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό που θα ανακοινωθεί και την πορεία της εξάπλωσης μέχρι αύριο το πρωί που θα ξεκινήσει η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων από την οποία θα προκύψουν οι εισηγήσεις της.Αν και αρκετά μέλη της λένε πως όλα είναι στο τραπέζι, προς το παρόν το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown που φημολογείται εδώ και καιρό, τύπου Μαρτίου, φαίνεται πως το παρόν να μην υπάρχει.

Τα τρία μέτρα που εξετάζονται

Αυτό όμως που υπάρχει και συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων, σε τοπικό επίπεδο. Στις κόκκινες περιοχές δηλαδή, αυτές που είναι ήδη δηλαδή, όπως η Αττική και αυτές που ενδεχομένως να κοκκινήσουν αύριο. Αυτά είναι τα εξής...   

  • Να μετατεθεί η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 που είναι αυτή τη στιγμή, στις 18:00. Αυτό ισχύει σε όλες τις κόκκινες περιοχές, όχι όμως στην Αττική, στην οποία μένουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το ενδεχόμενο αυτό το άφησε ανοιχτό ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όμως παρουσιάζει πολλές δυσκολίες στην υλοποίησή του.
  • Να σταματήσει το click in shop, το να μπορεί δηλαδή να μπαίνει κάποιος σε μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης να ψωνίζει και την καθολική επιστροφή στο lockdown.
  • Να επιστρέψουν τα γυμνάσια στην τηλεκπαίδευση. Στο συμβούλιο των ειδικών υπάρχουν φωνές που μιλούν όχι μόνο για γυμνάσια, αλλά ακόμα και για τα δημοτικά και για τα νηπιαγωγεία.

Δεν αποκλείεται πάντως μέσα στη μέρα να υπάρξουν και άλλες λύσεις, καθώς και οι τρεις αυτές επιλογές, δεδομένα θα φέρουν αντιδράσεις.

Βατόπουλος: «Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα»

«Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα του εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.Όπως εξήγησε ο κος Βατόπουλος, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει. «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα. Ο κ. Βατόπουλος, επεσήμανε πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βατόπουλος παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

«Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο» δήλωσε ο καθηγητής αναφέροντας πως θα μελετηθούν τα στοιχεία για το αν το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρέασε όντως την επιδημιολογική εικόνα. Ο καθηγητής εκτίμησε πάντως πως το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα όσον αφορά την έξαρση του ιού.«Και τα παιδιά κολλάνε» είπε σε κάθε περίπτωση αναφέροντας πως δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει για την μετάλλαξη.

Last modified on Thursday, 04 February 2021 09:11

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook