Print this page

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού – Ανάλυση των επιλογών Μητσοτάκη

Read 220 times
Rate this item
(3 votes)

Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε τις αλλαγές στα περισσότερα κομβικά υπουργεία.

Οι επιλογές του πρωθυπουργού κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτον, οι αλλαγές αποτελούν σαφώς στροφή στην παραδοσιακή βάση του κόμματος. Συνολικά 13 νέα πρόσωπα εισήλθαν στο κυβερνητικό σχήμα και τα 12 από αυτά προέρχονται από τη Ν.Δ., ενώ τα 11 είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός έβαλε, προσώρας τουλάχιστον, τα ανοίγματα στον κεντρώο χώρο στην άκρη και επένδυσε στην ενίσχυση της κυβέρνησης με στελέχη που έχουν απευθείας επαφή με τους πολίτες καθώς εκλέγονται. Το μοναδικό νέο κυβερνητικό στέλεχος που δεν προέρχεται από τη βάση της παράταξης είναι ο Νίκος Γιατρομανωλάκης. Πρόκειται για μια προαναγγελθείσα εδώ και καιρό στροφή, καθώς η συνεχής αξιοποίηση πασοκογενών στελεχών είχε προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των μελών της Κ.Ο.

Αποτέλεσμα, η νέα κυβέρνηση να είναι σαφώς πιο «εκλογοκεντρική» από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς αρκετοί «τεχνοκράτες» παρέδωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους σε εκλεγμένα στελέχη. Βεβαίως, τούτο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κατά νουν τις πρόωρες εκλογές.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «όποιος δεν κάνει τη δουλειά φεύγει». Μπορεί οι αποχωρήσεις υπουργών να ήταν μόλις δύο: αυτή του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Γιάννη Βρούτση, αλλά είναι εξίσου ηχηρές.

Στην περίπτωση του Γιάννη Βρούτση υπήρξαν πολλές αλλεπάλληλες αστοχίες. Θυμίζω ενδεικτικά το «σκόιλ ελικικού», ενώ τελευταίο κρούσμα ήταν το ζήτημα που προέκυψε με τα φάρμακα 600.000 συνταξιούχων, για το οποίο χρειάστηκε προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για να διορθωθεί. Τα λάθη ήταν πολλά και κρίσιμα, εξ ου και η αποχώρηση.

Στην περίπτωση του Τάκη Θεοδωρικάκου το μήνυμα είναι ακόμα πιο ηχηρό, καθώς ο –τέως πλέον– υπουργός Εσωτερικών αποτέλεσε για αρκετά χρόνια «δεξί χέρι» του κ. Μητσοτάκη. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε το υπουργείο Εσωτερικών «υπερέβη τα εσκαμμένα», όπως λένε αρκετοί, καθώς χρησιμοποίησε το υπουργείο σε αρκετές περιπτώσεις ως προσωπικό του όχημα. Και η καρατόμησή του αποτελεί σαφές μήνυμα και για άλλους στο μέλλον, πως τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές.

Στον αντίποδα, η παραμονή του Χάρη Θεοχάρη και η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη αποτελούν ενδείξεις του τρόπου που λειτουργεί ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Χάρης Θεοχάρης έκανε λάθη, αλλά ταυτόχρονα «προσπάθησε να τα διορθώσει», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ενώ ο Μάκης Βορίδης, παρά το γεγονός πως αρχικά δεν του άρεσε το χαρτοφυλάκιό του, δούλεψε χωρίς να γκρινιάζει και δικαιώθηκε με την αναβάθμισή του.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις λεπτές ισορροπίες που ήθελε να κρατήσει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Ολοι κοντά και όλοι μακριά», σημειώνει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας τον πυρήνα του ανασχηματισμού. Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να μην αλλοιωθεί ο βασικός κορμός της κυβέρνησης, που ούτως ή άλλως έχει πετύχει στους βασικούς άξονες του έργου της.

Με αυτό το σκεπτικό παρέμειναν στις θέσεις τους κορυφαίοι υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο κ. Νίκος Δένδιας στο ΥΠΕΞ, η κ. Νίκη Κεραμέως στο Παιδείας, αλλά και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης στο Ανάπτυξης. Υπήρχαν όμως και ηχηρές περιπτώσεις που ο πρωθυπουργός ανακάτεψε την τράπουλα, όπως συνέβη με τον Κωστή Χατζηδάκη, που μετά την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ ανέδειξε σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών στελέχη που είναι της πολιτικής του κουλτούρας, όπως ο Σπήλιος Λιβανός. Οι χειρουργικές επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με την αναβάθμιση είτε γενικών γραμματέων σε υφυπουργούς είτε υφυπουργών σε αναπληρωτές, όπως συνέβη με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη στο Υγείας.

Last modified on Tuesday, 05 January 2021 11:43