Apr 20, 2021 Last Updated 5:29 PM, Apr 19, 2021

Ο Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης θέλει να φέρει στο ρέμα της Ευρυάλης τα σκουπίδια

Read 1359 times
Rate this item
(1 Vote)

Ο εφιάλτης των σκουπιδιών σε κατοικημένη περιοχή; Αυτή φέρεται να είναι η πρόταση που κατέθεσε ο δήμος του Ελληνικού- Αργυρούπολης στη Lamda Development σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Στέργιοε Ζιαμπάκας στην Εφημερίδα των Συντακτών. Συγκεκριμένα, η εισήγηση που έγινε στους επενδυτές που παραχωρήθηκε ο χώρος του πρώην Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών-  αυτή ήταν η ακριβής ονομασία του αεροδρομίου, για την αποφυγή παρεξηγήσεων και παραφράσεων-  είναι να δημιουργηθεί χώρος διαχείρισης απορριμμάτων και των υπηρεσιών του δήμου στο μη οριοθετημένο ρεύμα της Ευρυάλης. Δηλαδή σε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων… Φυσικά, ο δήμαρχος ζητά από την Κυβέρνηση ν’ αναλάβει το κόστος του όλου εγχειρήματος. Μάλιστα όπως τονίζει στην ΕφΣυν έχει καταθέσει πρότασή του εδώ και ένα μήνα στις αρμόδιες αρχές (Κυβέρνηση- Περιφέρεια Αττικής).  Επίσης ζητά  με προεδρικό διάταγμα να γίνει αλλαγή χρήσης στο σημείο που θα στηθεί η μονάδα.  Οι όμοροι δήμοι της περιοχής διαχρονικά ζητούσαν έναν διαδημοτικό σταθμό απορριμμάτων.

Κληθείς να σχολιάσει στην Εφ.Συν την πρόταση Κωνσταντάτου, ο δήμαρχος Γλυφάδας ήταν κατηγορηματικός
«Είναι πέρα από κάθε έννοια λογικής η σκέψη του οποιουδήποτε να εγκαταστήσει εκεί σταθμό μεταφόρτωσης. Συνιστά έγκλημα και από περιβαλλοντικών απόψεων γιατί εκεί υπάρχει ρέμα αλλά και σε ό,τι αφορά τον στοιχειώδη σεβασμό στην κοινωνία της περιοχής. Το σωστό είναι ο σταθμός να χωροθετηθεί σε απομακρυσμένη περιοχή και με τη συναίνεση των όμορων δήμων» απάντησε ο Γ. ΠαπανικολάουΥπενθυμίζεται ότι ήταν διαφορετικός και ο τρόπος που υποδέχθηκαν οι δήμαρχοι της περιοχής την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του Ελληνικού το καλοκαίρι.
Τη στιγμή που ο κ. Κωνσταντάτος έκανε λόγο για μια επένδυση-ορόσημο οι δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας στηλίτευαν το γεγονός ότι έμεναν αδιευκρίνιστες σημαντικές πτυχές της συμφωνίας μία από τις οποίες αφορούσε και τη διαχείριση απορριμμάτων προειδοποιώντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που βρεθούν προ τετελεσμένων θα κινηθούν νομικά ώστε να ακυρώσουν τον σχεδιασμό για το Ελληνικό ή τμήματά του.Φαίνεται, ότι ο δήμαρχος Ελληνικού-  Αργυρούπολης ακολουθεί μια μοναχική πορεία και  για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής.  Τα παραπάνω ανέφερε το ρεπορτάζ της ΕφΣυν αλλά υπάρχει και κάποια άλλα σημεία της πρωτοβουλίας του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω  από τη βιασύνη του Δημάρχου του κ. Κωνσταντάτου  να καταθέσει  την πρότασή του για τα σκουπίδια. Πιθανότατα,- όπως αφήνει να εννοηθεί-  προσβλέπει σε αύξηση εσόδων για τα ταμεία του δήμου του εκμεταλλευόμενος τη χρήση του σταθμού μεταφόρτωσης από γειτονικούς δήμους. Στο μεταξύ, στο δήμο Γλυφάδας  επικρατεί αναβρασμός και έχει ετοιμαστεί  ένα σχέδιο ψηφίσματος για το θέμα των σκουπιδιών. Θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η περιοχή της Ευρυάλης να υποστεί μια άνευ ορίων υποβάθμιση.  
 
Το glyfada24.gr  βρήκε το κείμενο- ήταν να συζητηθεί την περασμένη Τετάρτη- και το δημοσιεύει καθώς αφορά όλους τους κατοίκους της πόλης:   

Πρόταση ψηφίσματος

Με την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της σύμβασης για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προχωρά η αξιοποίηση της έκτασης και ξεκινά η διαδικασία επίλυσης μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με αυτή. Ένα από τα πλέον κρίσιμα είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το αίτημα των όμορων Δήμων για Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, που θα γίνει με τρόπο οργανωμένο, σύγχρονο και οικολογικό, είναι δεδομένο και διαχρονικό. Ωστόσο – και παρά το γεγονός ότι είχε γίνει σχετική πρόβλεψη με το νόμο 4062/2012 για την «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού» - καμία λύση δεν έχει δρομολογηθεί για το φλέγον αυτό ζήτημα. Στο δε μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούνιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, σημειώνεται ότι θα δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος εκτός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, χωρίς να αναφέρεται που ακριβώς.Ταυτόχρονα, πληροφορούμαστε, ατύπως, ότι κάποιοι προτείνουν και μεθοδεύουν τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα όρια μεταξύ Αργυρούπολης και Γλυφάδας, μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, πάνω στο ρέμα της Ευρυάλης!

Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην καρδιά του οικιστικού ιστού, μέσα σε μια παλιά γειτονιά της περιοχής και εφάπτεται της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και πλήθους κατοικιών.Η λύση, δηλαδή, που σκέφτονται ορισμένοι για ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά τρεις και πλέον Δήμους της νότιας Αθήνας, είναι τα σκουπίδια να πηγαίνουν σε μια μικρή λωρίδα γης, ανάμεσα σε σπίτια, πάνω σε ρέμα (όπως φαίνεται καθαρά στην επισυναπτόμενη αεροφωτογραφία), σε ένα χώρο που είναι πλήρως ακατάλληλος και ασύμβατος με το σκοπό αυτό και δεν πληροί την παραμικρή περιβαλλοντική προϋπόθεση. Ο απαράδεκτος αυτός σχεδιασμός, από όπου και αν προέρχεται και από όποιον και αν προωθείται – είτε από το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης είτε από την Ελληνικό ΑΕ είτε από οποιονδήποτε άλλο - μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Είναι αδιανόητο μια δεδομένη διεκδίκηση των δήμων της νότιας Αθήνας, να προχωρά με τρόπο πέρα και έξω από κάθε λογική. Τονίζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως οποιαδήποτε σκέψη για εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης στο ρεύμα της Ευρυάλης, είναι εκ προοιμίου απορριπτέα. Ένα τέτοιος σχεδιασμός θα οδηγήσει σε ένα έγκλημα περιβαλλοντικό και οικιστικό, με βαριές επιπτώσεις για την πόλη μας και τις επόμενες γενιές των κατοίκων και επισκεπτών της. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε πρόσφορο τρόπο για να σταματήσουμε αμέσως τη συζήτηση γύρω από τέτοιου τύπου «λύση» και για να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη. Οφείλουμε όλοι να αναζητήσουμε κάθε δυνατή συναίνεση για μια λύση που θα δημιουργεί την ελάχιστη δυνατή όχληση, θα βρίσκεται μακριά από κατοικίες και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των όμορων Δήμων.

Το ζήτημα της συλλογής, αποκομιδής, και διάθεσης απορριμμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παιχνίδια «κρυφτού» και διαρροών, αλλά και επικίνδυνων σχεδιασμών. Δηλώνουμε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση, παρουσία αρμοδίων παραγόντων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής – η οποία έχει επίσημα, στη Βουλή, διά του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καπάταη, τοποθετηθεί για «τον κρίσιμο από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων» στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Ζητούμε λύση σύγχρονη, οικολογική και πάνω από όλα βιώσιμη και θα τη διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

Last modified on Sunday, 06 November 2016 12:09

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook