Jan 26, 2021 Last Updated 5:34 PM, Jan 26, 2021

Θα δούμε φέτος φυσικά έλατα στη Γλυφάδα;

Published in ΓΛΥΦΑΔΑ
Read 2012 times
Rate this item
(2 votes)
Tagged under

Τι λέει ελατοπαραγωγός από την Χαλκιδική που επί 22 χρόνια διαθέτει χριστουγεννιάτικα έλατα στη Γλυφάδα.

Θα «κατέβουν» φέτος τα πραγματικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στις αγορές της Γλυφάδας και των άλλων μεγάλων πόλεων; Οι ελατοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα αναμένουν με αγωνία να δουν εάν θα παραταθεί η καραντίνα τον Δεκέμβριο, καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο η χρονιά θα έχει γι’ αυτούς χαθεί αφού οι περισσότεροι καταναλωτές θα στολίσουν εκ των ενόντων.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, αυτό θα σημάνει οικονομική καταστροφή. Πριν από πέντε ημέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την ετήσια απόφαση, με την οποία εγκρίνει την υλοτόμηση δέντρων από καλλιέργειες σε όλη τη χώρα για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Φυσικά και φέτος κυριαρχεί η Χαλκιδική, με το δασαρχείο Πολυγύρου να έχει εγκρίνει την κοπή 30.240 ελάτων και το δασαρχείο Αρναίας ακόμη 14.000 ελάτων.

Φέτος όμως το ετήσιο ταξίδι των χριστουγεννιάτικων δέντρων εξαρτάται άμεσα από τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

«Αν το λιανεμπόριο ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου, εμείς θα είμαστε στα πόστα μας», λέει ο Μάκης Κόντης, ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη, ο οποίος κατεβαίνει τα τελευταία 22 χρόνια στη Γλυφάδα. «Αν όμως ανοίξει μία εβδομάδα αργότερα, θα έχουμε πρόβλημα, τα δέντρα πωλούνται 1-15 Δεκεμβρίου. Εμάς μας αρκεί ειδοποίηση 4 ημέρες νωρίτερα για να ανεβούμε με τα τρακτέρ στα κτήματα στο βουνό, να κόψουμε τα δέντρα, να τα ετοιμάσουμε και να τα μεταφέρουμε». Το «κλασικό» χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει ύψος 2,5-2,8 μέτρα και χρειάζεται περί τα 3 χρόνια στο φυτώριο και ακόμη 12 χρόνια στο βουνό για να φθάσει το κατάλληλο ύψος. «Το φυσικό δέντρο δίνει άλλη χαρά στο σπίτι. Είναι ωραίο, το σπίτι μυρίζει όμορφα… Ελπίζουμε ότι οι καταναλωτές δεν θα βιαστούν και θα μας τιμήσουν και φέτος». 

Τι θα γίνει με τα έλατα και τις επιχειρήσεις εποχικών ειδών

Σε ειδική ρύθμιση, η οποία θα εξαιρεί από τις ισχύουσες απαγορεύσεις τους καλλιεργητές ελάτων, οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή και σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα φυσικά δέντρα εντός του πρώτου 15θημέρου του Δεκεμβρίου θα καταστραφούν ολοκληρωτικά, προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προυπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα λάβει τη σύμφωνη γνώμη και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η μεταφορά και η διάθεση των ελάτων στα σημεία, στα οποία οι παραγωγοί βρίσκονται κάθε χρόνο. Πρακτικά η τροποποποίηση που θα επέλθει θα δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσης των συγκεκριμένων παραγωγών από το μέτρο της αναστολής λειτοργίας υπαίθριων αγορών, καθώς αν και η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας επιτρέπεται για τους επαγγελματίες, με τα ισχύοντα μέτρα δεν μπορούν να διακινήσουν τα έλατα. Οι καλλιεργητές ελάτων είναι ήδη έτοιμοι να ξεκινήσουν την υλοτόμηση αμέσως μόλις λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς στο μεταξύ έχει ήδη εκδοθεί η προπαιτούμενη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που δίνει την άδεια υλοτόμησης, μεταφοράς και διακίνησης ελάτων από τις 27 Νοεμβρίου.

Κι αν το ζήτημα των ελάτων φαίνεται να οδεύει προς λύση, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις επιχειρήσεις εποχικών ειδών, οι οποίες αυτήν την περίοδο πωλούν χριστουγεννιάτικά στολίδια και παραμένουν ανοιχτές για μικρές περιόδους κάθε χρόνο. Η λειτουργία τους μοιάζει ακόμα με δυσεπίλυτο γρίφο καθώς είναι ελάχιστος ο αριθμός των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που έχουν αναπτύξει επαρκή ψηφιακά κανάλια πωλήσεων ώστε να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την συγκυρία. Επιπλέον ενδεχόμενη εξαίρεσή τους από την απαγόρευση ανοίγματος των φυσικών καταστημάτων βρίσκει εμπόδιο στο γεγονός ότι πολλά εκ των ειδών που πωλούν δε θεωρούνται αμιγώς στολίδια και αν π.χ. Επιτραπεί η πώληση ειδών φωτισμού απ΄αυτά, θα προκληθούν εύλογες διαμαρτυρίες από άλλους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δε θα έχουν τη δυνατότητα έστω και πρόσκαιρης επανέναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων τους. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και εδώ την επόμενη εβδομάδα.

 

 

Last modified on Tuesday, 24 November 2020 09:55

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook