Aug 19, 2022 Last Updated 12:55 PM, Apr 15, 2022

Για μια χούφτα…. πρόσφυγες!

Πόσοι πρόσφυγες στεγάζονται σήμερα στο γήπεδο του Χόκεϊ στο Ελληνικό; Καμιά 15αρια μάθαμε!.. Και να σκεφτεί κανείς, ότι στην αρχή μεταφέρθηκαν στο ολυμπιακό ακίνητο 500 άτομα,  κυρίως από το Αφγανιστάν.  Και ενώ οι αρμόδιοι ( του υπουργείο και της Ελληνικό Α.Ε) απαγόρευαν αυστηρά την είσοδο των δημοσιογράφων -δήθεν για την προστασία των προσφύγων-  άφηναν ελεύθερους κάποιους «μεσάζοντες»  που έκαναν… «χρυσές δουλειές».  Έτσι λοιπόν, στο Ολυμπιακό ακίνητο σε λιγότερο από 20 ημέρες έμειναν αμανάτι μόλις 15 ψυχές.

Οι υπόλοιπές μάλλον έχουν φτάσει στα σύνορα! Βέβαια, η ενημέρωση για το θέμα αυτό είναι ανύπαρκτη.    Στα παραπάνω αν προσθέσουμε και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» με τίτλο «Μεγάλο φαγοπότι με τους πρόσφυγες» που αναφέρεται στις αδιαφανείς διαδικασίες  που εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο για προμήθειες ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, ζητεί να μην καταβληθούν τα ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός. Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα αναφέρει:  «Στον αέρα βρίσκονται δαπάνες ύψους 10 εκατ. ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απευθείας αναθέσεις για τη σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών ύστερα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά να μην καταβληθούν τα ποσά σε προμηθεύτριες εταιρείες γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός όπως προβλέπει ο νόμος».

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό το θέμα που αναδεικνύει η έγκριτη εφημερίδα. Εμείς στo  glyfada24.gr είχαμε κάποιες απορίες και αναζητήσαμε όσες απαντήσεις μπορέσαμε να συλλέξουμε.   

- Τι θα απογίνουν οι 15 πρόσφυγες που ξέμειναν; Κανείς δεν ξέρει. Μάλλον οι υπεύθυνοι περιμένουν να φύγουν και αυτοί ώστε να τηρηθεί η υπόσχεση των 30 ημερών που είχε δοθεί στους δημάρχους της περιοχής.  

- Τα τρόφιμα και τα ρούχα που προσέφεραν οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο τι θα απογίνουν; Απ’ ότι πληροφορηθήκαμε καλούνται ΜΚΟ (με δράσεις σχετικές με το προσφυγικό) να τα παραλάβουν.

- Δεν πρέπει κάποιος να βγάλει ανακοίνωση ώστε να μη φέρνουν άλλα αγαθά οι αλληλέγγυοι πολίτες. Ας τους σκεφτούν λίγο γιατί ότι προσφέρουν αυτή την εποχή είναι από το υστέρημά τους. Επίσης, κάποιος πρέπει να μάθει τρόπους και στους σεκιουριτάδες. Μας έχουν καταγγείλει ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι η αρμόζουσα.       

- Υπήρξε ή όχι διαμάχη μεταξύ των εθελοντών; Άτομα που βρέθηκαν στο χώρο φιλοξενίας μας είπαν ότι υπήρξαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των ατόμων που έσπευσαν αυτόκλητα- και μπράβο τους-  από τη πρώτη στιγμή για βοήθεια. Πρώην σύντροφοι από τοπικές οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ διαφωνούσαν ακόμη και σε μικρά πράγματα. Το κλίμα στις σχέσεις τους επιβάρυνε και το αποτέλεσμα των εκλογών. Κανείς δε γνωρίζει αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο χώρο εθελοντές.

  - Ο υπουργός κ. Μουζάλας σε σύσκεψη που είχε με δημάρχους του νοτίου τομέα παρουσία του αντιπεριφερειάρχη  κατέθεσε αίτημα οι δήμοι να φροντίσουν για τη σίτιση των προσφύγων (για τρεις ημέρες). Μάλιστα, οι περισσότερες δημοτικές αρχές έκαναν αναθεώρηση του προϋπολογισμού τους με σκοπό να προβλεφθεί το ανάλογο κονδύλι. Μάλλον κανείς δε μπήκε στον κόπο να τους ενημερώσει.                      

Απ’ ότι φαίνεται είναι η κυβέρνηση συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει… Και μάλιστα έχει βάλει αυτόματο πιλότο στη διαχείριση του σοβαρού αυτού θέματος. Άλλωστε για το χώρο του πρώην αεροδρομίου κάναμε λόγο.    

      

Last modified on Tuesday, 13 October 2015 15:49

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook