Oct 07, 2022 Last Updated 12:55 PM, Apr 15, 2022
Konstantinos Sarrikostas

Konstantinos Sarrikostas

Τις τελευταίες ημέρες δύο σημαντικές συνεντεύξεις είδαν το φως της δημοσιότητας απαντώντας στο ερώτημα γιατί είμαστε ακόμη γαντζωμένοι στην κρίση και γιατί θα πρέπει να περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια ώστε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα.

Του Κ.Σαρρηκώστα

Η πρώτη συνέντευξη ήταν αυτή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα «Νέα» ο οποίος σύμφωνα με όσα είπε μόνο η πιστή εφαρμογή των μνημονίων και η αυστηρή τήρηση των όρων τους αποτελεί διέξοδο για τη χώρα, ενώ η δεύτερη συνέντευξη ήταν αυτή του Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε σε απλά ελληνικά ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια στοίχισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ.

Βέβαια, τα λάθη και οι καθυστερήσεις των δανειστών, που εκτροχίασαν μια ολόκληρη χώρα, δεν υπήρξαν στο λεξιλόγιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ενώ σε συνδυασμό με τις δικές μας παραλείψεις το μάρμαρο το πληρώνει, όπως γίνεται πάντα, ο λαός.

Και είναι τουλάχιστον άστοχο να θεωρούμε ότι η Κύπρος και η Πορτογαλία τα κατάφεραν πολύ πιο γρήγορα από εμάς, όπως λέει ο κ. Σόιμπλε, καθώς εφάρμοσαν μια συνταγή που τους έβγαλε από την κρίση. Δεν λέει όμως ότι το συγκεκριμένο μοντέλο τους οδήγησε στη μόνιμη επιτροπεία εφαρμόζοντας για πολλά ακόμη χρόνια ένα σκληρό και αδυσώπητο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Στον αντίποδα και οι δικές μας ευθύνες είναι τεράστιες. Δεν έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, λειτουργώντας σε κρίσιμες αποφάσεις με το συναίσθημα και όχι με τη λογική.
 
Απουσιάζει σε πολλές περιπτώσεις η πολιτική βούληση για ζωτικές μεταρρυθμίσεις και «νοικοκύρεμα» στην πράξη, με τη διαχείριση των σκουπιδιών μας να είναι ένα εξόφθαλμο παράδειγμα, γιατί, αν και εν έτει 2017, εφαρμόζουμε πρακτικές προ πενήντα ετών. Με απλά λόγια ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την πελατειακή υποτροπή η οποία αγγίζει δυστυχώς όλα τα στρώματα.

Από τον απλό εργαζόμενο στους ΟΤΑ που με το τρικ των συμβάσεων έχει καταστεί όμηρος στις ορέξεις των κυβερνώντων έως και τους εφοπλιστές που, παρά τις υποσχέσεις για κατάργηση των προνομίων τους, οι εξαρτήσεις με την εξουσία δεν επιτρέπουν καμία αλλαγή παγιωμένων πρακτικών, την ώρα που ο πρόεδρος της ΤτΕ προειδοποιεί για τέταρτο μνημόνιο αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους.

Καλό είναι, λοιπόν, να αναλογιστούμε και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο μήπως και καταφέρουμε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που το κάθε ξημέρωμα δεν θα τους αποκαλύπτει τα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η κρίση. Μια ευθύνη που την έχει ξεχωριστά ο κάθε ένας από εμάς, κυρίως όμως οι δανειστές, οι οποίοι μετέτρεψαν σε συντρίμμια μια ολόκληρη χώρα. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung προς την κυβέρνηση της Γερμανίας σημειώνοντας με νόημα: «Η Γερμανία εμφανίζεται σαν παράλογος ηγεμόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και βασανίζει βάναυσα τις ασθενέστερες χώρες. Κι αυτό κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να το πληρώσουμε»…

Την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Γλυφάδας και Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Αθλητική και Πολιτιστική Παρέμβαση» ψήφισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο. «Σύμμαχοι» παρά τις κάποιες ενστάσεις (από τη μειοψηφία) στο νέο Οργανόγραμμα ήταν ο Σύλλογος Εργαζομένων και κάποιοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή της δημοτικής αρχής του Γιώργου Παπανικολάου κρίθηκε αναγκαία, καθώς ο προηγούμενος κανονισμός είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2009 και χαρακτηρίστηκε αναχρονιστικός μετά από την ψήφιση του «Καλλικράτη». Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση διάφοροι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων υπουργείων είχαν επισημάνει με αλληλογραφία τους την ανάγκη αναμόρφωσης του Οργανισμού. Ως συνέπεια αυτής της καθυστέρησης ήταν η μη κάλυψη των124 κενών οργανικών θέσεων του δήμου Γλυφάδας, οι προαγωγές κ.α.  Έτσι, με τον νέο οργανόγραμμα – που δημοσιεύει παρακάτω το glyfada24.gr- θα αυξηθεί το υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό από 381 σε 454 άτομα. Επίσης, δρομολογείται η ίδρυση νομικής υπηρεσίας (θα στελεχωθεί από 4 δικηγόρους) ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την πρόσληψη των συμβασιούχων. Τέλος, ορίζονται οι αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα και στελεχώνονται οι διευθύνσεις του δήμου και του ΚΑΠΠΑ. Το νέο Οργανόγραμμα του Δήμου Γλυφάδας ενέκριναν μετά από ονομαστική ψηφοφορία 22 δημοτικοί σύμβουλοι, 5 τάχθηκαν κατά ενώ υπήρξαν 3 αποχές και ένα παρόν. Στη συνεδρίαση κατατέθηκε και μία πρόταση προς ψήφιση από την αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Κόκκορη που ζητούσε να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο η συζήτηση για το οργανόγραμμα και η απόφαση να περιοριζόταν στους συμβασιούχους. Η εισήγηση απορρίφθηκε με 21 όχι, 9 ναι και μια αποχή.            
 

Δείτε αναλυτικά το νέο οργανόγραμμα του Δήμου Γλυφάδας

«Η μνήμη και η λύπη είναι οι τροφοδότες της ποίησης, αλλά τα ποιήματα είναι σαν να έχουν διαλέξει τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να γραφτούν.

Ίσως και να έχουν προϋπάρξει της σύνθεσής τους και γι’ αυτό να αντιστέκονται στη γλώσσα όταν προσπαθεί να τα διαπλάσει. Διότι πρέπει να ξέρουμε πως για να γραφτεί ένα ποίημα χρειάζεται προηγουμένως να ομονοήσουν άπειροι παράγοντες».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Κική Δημουλά η οποία αναγορεύτηκε, προ ολίγων ημερών, επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι είναι λοιπόν η ποίηση; Για εμάς τα χρώματα μιας σκέψης μέσα στο γκρίζο περιβάλλον που ζούμε ή ακόμη καλύτερα όπως την είχε ορίσει ο Ντα Βίντσι «η ζωγραφική είναι η ποίηση που βλέπεται, αλλά η ποίηση είναι ζωγραφική που ακούγεται».

Πόσο μας λείπει; Πόσο μας λείπουν οι άνθρωποι των τεχνών σε ένα μέλλον που φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο και αβέβαιο; Πού είναι εν τέλει οι άνθρωποι του πολιτισμού να βάλουν στο περιθώριο δηλώσεις και πρακτικές που κυριολεκτικά μας εξοργίζουν όπως αυτή του Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος είπε πως «ήταν μια στραβή» ο θάνατος του 11χρονου από το Μενίδι.

Πρόκειται αναμφίβολα για περιθωριακές δηλώσεις από τον υφυπουργό Μετανάστευσης και ο μόνος τρόπος να μην ακούγονται είναι να καλύπτονται με επιχειρήματα και όχι από τη σιωπή μιας κοινωνίας. Βλέπετε κάποια στελέχη αυτής της κυβέρνησης αγκιστρωμένα από τη χλιδή της εξουσίας έχουν απολέσει τη λογική τους.

Και η απάντηση πρέπει να είναι ηχηρή από εμάς τους πολίτες. Και από τους ανθρώπους των τεχνών. Να τους δείξουμε ποιος είναι ο πραγματικός πολιτισμός του τόπου, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις πάσης φύσεως δηλώσεις που είναι τουλάχιστον εξωφρενικές.

Πρέπει «να ανακτήσουμε το νήμα της σύνδεσης της παραγόμενης τέχνης με την κοινωνία», όπως πολύ εύστοχα είπε ο Αντώνης Σουσάμογλου - εξάρχων βιολιστής του Κ.Ο.Θ. και να ανακτήσουμε τον βηματισμό μας μέσω της οικουμενικότητας των τεχνών.

Να παραμερίσουμε τις εμμονές, την προχειρότητα και τις συντεχνίες που μας κατακλύζουν. Σίγουρα τότε θα γίνουμε δικαιότεροι, το πνεύμα μας θα διευρυνθεί και θα αποκτήσουμε νέες αντοχές να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις της κοινωνίας μας.
Οφείλουμε αν θέλετε να σταματήσουμε να ζούμε σε μια κοινωνία τυφλών, να είμαστε λιποτάκτες των προβλημάτων μας και να αναζητήσουμε χαρισματικούς ανθρώπους. Ας τους ψάξουμε…

Bραβεύτηκε από την ελληνική μαθηματική εταιρεία στο εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο Θεόδωρος Σπονδυλίδης, εγγονός του αείμνηστου Δημάρχου Γλυφάδας και γιος του πρωην αντιπεριφερειάρχη Θανάση.

Το βραβείο ο μαθητής το παρέλαβε από τον Γιάννη Τσαρπαλή. Ο πρώην Δήμαρχος Αργυρούπολης και μέλος του ΔΣ της μαθηματικής εταιρείας ανέφερεε στο facebook για τη συγκεκριμένη διάκριση: «Είμαι σίγουρος ότι ο παππούς του που τον βλέπει από ψηλά θα είναι υπερήφανος», ενώ ο Θανάσης Σπονδυλίδης συμπλήρωσε: «Εύχομαι σε όλους να νιώσετε κάποια στιγμή τέτοια περηφάνια...».

Tagged under

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1 σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των δήμων. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην καθημερινότητα των δημοτών αλλά και στη λειτουργία των υπηρεσιών. 

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook