Aug 09, 2022 Last Updated 12:55 PM, Apr 15, 2022

Καλοκαίρι με κορονοϊό: Γρίφος με την εξέλιξη στη ζέστη

Published in ΥΓΕΙΑ
Read 520 times
Rate this item
(1 Vote)

Αντικρουόμενες είναι οι μελέτες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον κορονοϊο το καλοκαίρι.

Μέχρι στιγμή είναι γρίφος τι θα γίνει το καλοκαίρι και αν τελικά η ζέστη σκοτώνει τον ιό ή περιορίζει την εξάπλωση. Σε γρίφο, που μέσα στους επόμενους μήνες θα λυθεί από την ίδια την πραγματικότητα, εξελίσσεται το ερώτημα αν τελικά ο κορονοϊός επιβιώνει στη ζέστη.

Τα δεδομένα που έρχονται από διάφορες μελέτες δεν είναι ξεκάθαρα. Καταρχήν, δεν φαίνεται να έχει τα εποχικά χαρακτηριστικά άλλων κορονοϊών ο SARS-COV 2. Οι συγγενείς ιοί έχουν την τάση να εξαφανίζονται το καλοκαίρι, αλλά ο νέος κορονοϊός επιβιώνει σε περιοχές με υψηλή υγρασία. Το συμπέρασμα προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) σε σχέση με την αξιολόγηση κινδύνου για τον COVID-19.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι τέσσερις κορονοϊοί που είναι ενδημικοί στους ανθρώπινους πληθυσμούς ευθύνονται για το 10% έως 15% των κοινών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Γνωστά και σαν κρυολογήματα, εμφανίζουν έντονη χειμερινή εποχικότητα σε εύκρατα κλίματα, με αιχμή την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, ενώ ελάχιστα εντοπίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εποχική αυτή εμφάνιση των ιώσεων αποδίδεται στην ιδιότητα των κορονοϊών να έχουν υψηλότερη σταθερότητα σε συνθήκες χαμηλής και μεσαίας υγρασίας (20% έως 50%), όταν το άμυνες του ανοσοποιητικού είναι υποβαθμισμένες. Επικαλούμενοι προκαταρκτικές αναλύσεις που έχουν γίνει στην Κίνα, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πως έντονος πολλαπλασιασμός του SARS-COV 2 καταγράφεται, τόσο σε ξηρές, όσο και σε ψυχρές περιοχές, καθώς και σε τροπικές περιοχές με υψηλή απόλυτη υγρασία, όπως στο Guangxi και στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV 2 θα εμφανίσει μια έντονη χειμερινή εποχικότητα, όπως άλλοι ανθρώπινοι κορονοϊοί στο βόρειο ημισφαίριο.


Αμερικανός ειδικός μιλάει για εποχικό κύκλο

Για την πιθανότητα η ασθένεια COVID-19 να επιστρέψει με βάση τον εποχικό κύκλο, προειδοποίησε αμερικανός ειδικός, υπογραμμίζοντας πως επείγει να φτιαχτούν αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα. Ο διευθυντής του εθνικού ινστιτούτου υγείας Άντονι Φάουτσι έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου από την «task force» που έχει συγκροτήσει ο Λευκός Οίκος, εξηγώντας πως ο κορονοϊός αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό, απηχώντας πρόσφατη κινεζική μελέτη, που πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική και υπόκειται σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review), η οποία καταλήγει ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα. Άλλη πιθανή εξήγηση: ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλη έρευνα, του ΜΙΤ, δείχνει ότι οι κοινότητες που ζουν σε πιο θερμά μέρη φαίνεται πως έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με πρώιμη ανάλυση επιστημόνων του MIT. Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού συνέβησαν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 3 και 17 βαθμών Κελσίου.

Last modified on Thursday, 26 March 2020 10:39

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook