Jul 02, 2022 Last Updated 12:55 PM, Apr 15, 2022

«Ο Ερωτόκριτος» συναντά το αυγουστιάτικο φεγγάρι στη Βάθεια της Μάνης! 

Published in ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Read 1589 times
Rate this item
(1 Vote)
Το Δ.Σ του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου Λακωνικής Μάνης οργανώνει τον Εορτασμό της Πανσελήνου, το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017 και ώρα 21:00. Ένα θεσμό που εμπνεύστηκε και υλοποίησε μια κάτοικος της Γλυφάδας η Κασσιανή Αννίτα Κουτσουβέλη η οποία παρότι δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για 9η συνεχόμενη χρονιά στο μοναδικό και γραφικό χωριό Βάθεια της Μάνης και θα δώσει φωνή στους πύργους της σιωπής που για χρόνια έμειναν σιωπηλοί και αγέρωχοι.
Φωτισμένοι με το φως της ανθρώπινης ελεύθερης έκφρασης της τέχνης, θα αποτελέσουν το ατμοσφαιρικό σκηνικό της εκδήλωσης για την αναδρομική αναγνώριση του ιστορικού ρόλου που έχουν επιτελέσει.
Ο Εορτασμός της Πανσελήνου που καθιέρωσε ποιήτρια, ηθοποιός, ερμηνεύτρια και επίσημη ιδρύτρια του θεσμού Κασσιανή Αννίτα Κουτσουβέλη  και που πλέον επιμελείται η κόρη της Αθηνά προς τιμήν της μητέρας της, για ένατη συνεχή χρονιά θα μας κάνει να ονειρευτούμε και να ταξιδέψουμε, αυτή τη φορά μέσα από το μιούζικαλ Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή. Αποτέλεσε ανάθεση αλλά και τη μεγάλη sold out επιτυχία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το Μάιο του 2017 στο Ίδρυμα Νιάρχος. Συναυλιακά ο Ερωτόκριτος προσέλκυσε και συγκίνησε πλήθος κόσμου στη Βεργίνα (το πρώτο μουσικό δρώμενο στους Βασιλικούς τάφους των Αιγών), στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, στο Ιτς Καλέ Κάστρο των Ιωαννίνων, ενώ στην Κρήτη στο Aegean Arts Festival και στο Μουσείο Καζαντζάκη, στον τόπο που γεννήθηκε ο Ερωτόκριτος, η υποδοχή του έργου ήταν ενθουσιώδης.
* Ο Ερωτόκριτος του Μαραμή, βασισμένος στo πρωτότυπo έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου, έρχεται στη Μάνη με ένα δυναμικό σχήμα ταλαντούχων ερμηνευτών και το συνθέτη στο πιάνο. Βασικός ερμηνευτής του έργου είναι ο καταξιωμένος Θοδωρής Βουτσικάκης, ο οποίος ερμήνευσε τον Ερωτόκριτο και στις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συμμετέχουν οι ταλαντούχες Ελένη Δημοπούλου και Μέλα Γεροφώτη.
Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος από τον Δημήτρη Μαραμή φέρνει ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές από blues, Jazz, και rock χρώματα παντρεμένα με την κρητική μουσική παράδοση. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τις περιπέτειες των δύο νέων.
Είσοδος ελεύθερη
Υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης
Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας-Περιφέρειας Πελοποννήσου
 kassiani
 
Ιστορικό θεσμού και εκδήλωσης:
Η Κασσιανή-Αννίτα Κουτσουβέλη, κάτοικος Γλυφάδας με καταγωγή από τα Μουντανίστικα της Λακωνικής Μάνης, ποιήτρια, ηθοποιός και τραγουδίστρια, εμπνεύστηκε μια ετήσια βραδιά ποίησης, τέχνης και μουσικής που θα λάμβανε χώρα στον πατρογονικό της τόπο και την πταγματοποίησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2009. Λίγα χρόνια πριν, η 5η Εφορία Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε ανακηρύξει τον οικογενειακό μας Πύργο, που χτίστηκε εν έτει 1808 στο χωριό Μουντανίστικα, αξιόλογο μνημείο της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής της περιοχής. Το γεγονός αυτό, κέντρισε την υπερηφάνεια και την ευαισθησία της για την ανάδειξη του μοναδικού αρχιτεκτονικού τοπίου που συνθέτουν οι πύργοι της Μάνης στο σύνολό τους. Έτσι, λοιπόν, το 2005 ίδρυσε ένα Σωματείο με την επωνυμία: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ» με σκοπό την ανάδειξη των πύργων-μνημείων.
Ο θεσμός καθιερώθηκε μέσα από τη συμμετοχή του κόσμου και την αδιάκοπη πραγμάτωσή του ακόμα και μετά το θάνατο της εμπνεύστριας του σωματείου και του θεσμού. Από το 2011 και μετά την απώλεια της Κασσιανής Αννίτας Κουτσουβέλη η ετήσια εκδήλωση συνεχίζεται υπό την επιμέλεια της κόρης της ποιήτριας, Αθηνάς Σιούτη Κουτσουβέλη, κατοίκου Γλυφάδας. Η πρωτοβουλία εκείνη κλείνει φέτος εννιά χρόνια παρουσίας στα πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής της Μάνης με αφορμή για εορτασμό κάθε χρόνο το αυγουστιάτικο φεγγάρι.
 

E-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
 
Last modified on Wednesday, 02 August 2017 16:17

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook