Jan 22, 2022 Last Updated 12:37 PM, Dec 9, 2021

"Τα καράβια" του Τάσου Ταστάνη βρήκαν απάνεμο λιμάνι

Read 668 times
Rate this item
(1 Vote)

"Τα καράβια στα πέλαγα του κόσμου" του Τάσου Ταστάνη βρήκαν "απάνεμο λιμάνι"!
Ένα σημαντικό γεγονός ταράζει αυτές τις μέρες τα ήρεμα πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή της Γλυφάδας και γενικότερα των Νοτίων Προαστίων της Αττικής.

Στο κατάμεστο ισόγειο του Παλαιού Δημαρχείου της Γλυφάδας (Λ. Ποσειδώνος απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου) το Σάββατο 7 Δεκέμβρη  έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Καράβια στα πέλαγα του κόσμου» του Γλυφαδιώτη Αρχιτέκτονα και Δημοτικού συμβούλου Τάσου Ταστάνη.

tasos tastanis


Μέσα από την εικαστική ματιά του καλλιτέχνη το κοινό μπορεί να θαυμάσει συνθέσεις και δημιουργίες με αντικείμενα και θαλασσοδαρμένα υλικά. Μαζεμένα σπαράγματα από καρνάγια και θάλασσες, σκουριά, αλμύρα παλιά ξύλα, καρφιά, σχοινιά, δίχτυα, καραβόπανα έρχονται από το χτες που κάποτε συντρόφευαν ψαράδες και ναυτικούς μέσα στη θάλασσα, ξαναγεννιούνται, παίρνουν μορφή και ψυχή για να ταξιδεύσουν στο σήμερα, μαζί με τα δικά μας όνειρα, τις δικές μας ελπίδες, στα μακρινά ταξίδια του μυαλού.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πέντε χρόνια από τον θάνατο του αδελφού του καλλιτέχνη, βραβευμένου ποιητή Άρη Ταστάνη και γίνεται σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών και τον Δήμο Γλυφάδας, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

tasos tastanis1


Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο συντονιστής της δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου τόνισε πως «ο Τάσος Ταστάνης φτιάχνοντας την πυξίδα του βρέθηκε να παλεύει με αυτά τα αδρά υλικά για να μας ταξιδέψει σ’ ένα σύμπαν δημιουργίας». «Τα καράβια αυτά – πρόσθεσε με έμφαση – είναι καράβια χωρίς σημαία ευκαιρίας».

«Ο Τάσος Ταστάνης είναι ένας εκ των ενεργών συμπολιτών μας, υποψήφιος δήμαρχος και ένας εξαίρετος συνάδελφος στο Δημοτικό συμβούλιο» επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος ευτύχησε να γνωρίζει τον καλλιτέχνη από μικρός, καθώς το πατρικό του σπίτι ήταν απέναντι από το τεχνικό του γραφείο. «Είναι καθήκον μας – πρόσθεσε – να στηρίζουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, πόσο μάλλον όταν είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αδελφού του Άρη». «Αυτή η έκθεση – κατέληξε – μας συνδέει με τις μνήμες μας, με το παρόν, αλλά και το μέλλον μας».

tasos tastanis2

«Θέλω να συγχαρώ τον Τάσο και θέλω να δείτε με προσοχή κάθε ένα από αυτά τα μοναδικά καράβια. Έχουν μια αφαίρεση που δείχνουν την προέλευσή τους. Ότι έχουν γίνει από Αρχιτέκτονα, ο οποίος ξέρει να χειρίζεται την αφαίρεση και να δίνει στα αντικείμενα τη θέση που έχουν στην καινούργια τους ζωή», τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ματθαίος Παπαβασιλείου. Επίσης δήλωσε ότι το έργο του Τάσου Ταστάνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το Πολυτεχνείο με θέμα το πώς η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιήσει υλικά  που αλλιώς θα τα είχαμε πετάξει ως απορρίμματα.

tasos tastanis3


Από την πλευρά του ο Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης, Ακτιβιστής Ανάπηρος, μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία υπογράμμισε στη δική του παρέμβαση: «Είναι η τρίτη φορά που κάνουμε ένα αφιέρωμα για τον Άρη Ταστάνη. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι για ποιήματα που έγραψε ο ίδιος. Είναι με έργα του αδελφού του. Ειλικρινά σας λέω ότι για εμένα, για εμάς που είμαστε από την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών και μαζί με τον Άρη ξεκινήσαμε αυτήν τη προσπάθεια, δεν βλέπω καμιά διαφορά. Με τον ίδιο τρόπο, Τάσο μου, που ο Άρης πάντρευε τις λέξεις εσύ παντρεύεις τα υλικά από την όμορφη Μυτιλήνη. Είμαι πολύ συγκινημένος και ταυτόχρονα χαρούμενος γιατί μέσα από τα έργα σου συνεχίζω να θυμάμαι τον Άρη».

tasos tastanis8

Ο γνωστός δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής, αφού αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον καλλιτέχνη και τον αδελφό του εδώ και τέσσερεις δεκαετίες και στην κοινή τους πορεία στους κοινωνικούς αγώνες επισήμανε: «Αυτό που εκθέτει ο Τάσος είναι στην πραγματικότητα ο καθρέφτης της ψυχής του. Ο Τάσος είναι πάντα στα κοινά, είναι πάντα στα κινήματα. Άρα έχουν και πολιτικό μήνυμα τα έργα του. Το γεγονός ότι λέει συχνά πως θα αλλάξουμε τον κόσμο, σε αυτές τις εποχές, δίνει ένα μήνυμα για την ισονομία, για την κατάργηση των αποκλεισμών. Για να σπάσουν όλες εκείνες οι μπάρες και τα τείχη που δημιουργούν περιθώρια. Ένα μήνυμα συνύπαρξης, ένα μήνυμα αλληλεγγύης, μέσα από αυτό που κάνει. Γιατί αυτή η βαθιά του δημοκρατική πίστη, η πίστη στη δύναμη του ανθρώπου είναι η ίδια του η ψυχή». Τέλος, με αφορμή  το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμπε ο Άρης Ταστάνης, πρότεινε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό στο Δήμο Γλυφάδας για ανθρώπους με ιδιαίτερες δεξιότητες.

tasos tastanis4

Ο δάσκαλος Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, αφού έκανε μια γλαφυρή αναδρομή στους κοινούς κοινωνικούς αγώνες με τον Αρη και Τάσο Ταστάνη από τη δεκαετία του ’90, ανάφερε: «Τα καράβια του Τάσου τα γνώρισα πριν από πολλά χρόνια. Ζούσαν για χρόνια κλεισμένα, σκονισμένα στο γραφείο του. Ήτανε κι αυτά ένα απάνεμο λιμάνι. Μόνο τις νύχτες, κρυφά απ’ τον ιδιοκτήτη τους, έβγαιναν στα πέλαγα του κόσμου για να συναντήσουν τ’ αδέλφια τους. Τα καλοκαίρια, τα καράβια του Τάσου έφευγαν για τη Μυτιλήνη και τις νύχτες άκουγαν τον Άρη να απαγγέλλει τα ποιήματά του».

tasos tastanis7

Βαθιά συγκινημένος ο καλλιτέχνης Τάσος Ταστάνης, αφού ευχαρίστησε όσους τον ενέπνευσαν στο έργο του, αλλά και όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τόνισε: «Ξεκίνησα εδώ και πολλά χρόνια να πλάθω, να σμιλεύω αυτά τα καράβια, γιατί για μένα ήταν μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης. Το να χρησιμοποιείς τις γραμμές τα χρώματα τα θαλασσοδαρμένα υλικά  είναι για να εισχωρείς βαθύτερα, στην κατανόηση  του κόσμου και των ανθρώπων. Και πάνω από όλα βέβαια να ξεπερνάς την καθημερινότητα. Η φυγή είναι μπροστά σου και είναι μια πρόκληση. Τα καράβια είναι η ύπαρξη μου, η πιο όμορφη φυγή της πραγματικότητάς μου. Τις ώρες και τις νύχτες που πλάθω τα καράβια μου με συντροφεύει η σιωπή τα ξεχνάω όλα. Εκεί έχεις να παλέψεις με τα συναισθήματά σου. Εκεί υπάρχει το σμίλευμα και το ταξίδι των καραβιών. Πρέπει με το ξύλο, τα καρφιά, τη σκουριά, τα σύρματα να κάνεις κάτι. Να τους δώσεις μορφή, να τους δώσεις την ψυχή σου. Το γεγονός ότι αυτά τα καράβια ενέπνευσαν τον αδελφό μου Άρη να γράψει την τελευταία ποιητική του συλλογή και κάποια από αυτά να τα συμπεριλάβει στο βιβλίο του είναι πολύ συγκινητικό και όμορφο για μένα».

Τα εγκαίνια της έκθεσης οι μουσικοί Μίνα Δάκου και ο Γιώργος Καραμούτσιος συντρόφευσαν με τραγούδια της θάλασσας.

Last modified on Friday, 13 December 2019 16:41

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook