Sep 22, 2017 Last Updated 10:58 AM, Sep 22, 2017
Γιάννης Σκούφης

Γιάννης Σκούφης

Ο Δήμος Γλυφάδας απέσυρε τον πρότυπο μηχανισμό Seatrac, για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, από την παραλία της Γλυφάδας, λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης. Το Seatrac θα τοποθετηθεί εκ νέου τον Ιούνιο του 2018, μαζί με την ολοκληρωμένη υποδομή που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος για τη φιλοξενία των συνανθρώπων μας με αναπηρία.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρίας που τοποθέτησε το Seatrac, από όλους τους μηχανισμούς που τοποθετήθηκαν την θερινή περίοδο στην Ελλάδα, το Seatrac Γλυφάδας προσέλκυσε τους περισσότερους χρήστες, καθώς συνολικά φέτος το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν 2700 χρήσεις.
 
apomakrin1
 
Το Seatrac, που τοποθετήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Γλυφάδα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας για πρόσβαση στη θάλασσα το καλοκαίρι. Ο μηχανισμός αυτός αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Πρόκειται για μια ενεργειακά αυτόνομη εγκατάσταση, καθώς για τις ενεργειακές της ανάγκες χρησιμοποιείται φωτοβολταϊκό πάνελ.
Παράλληλα, ο Δήμος Γλυφάδας, δίπλα στο μηχανισμό αυτό τοποθέτησε ειδικό διάδρομο που διασφαλίζει την προσβασιμότητα. Τοποθετήθηκαν, επίσης, ντουζιέρα, κάθισμα για τον συνοδό και ομπρέλες, ενώ διαμορφώθηκαν και θέσεις για ΑΜΕΑ στο πάρκινγκ μπροστά από την παραλία.
 
apomakrin2
 
«Η δεύτερη συνεχόμενη πανελλαδική πρωτιά του Seatrac στη Γλυφάδα μας γεμίζει με χαρά, αλλά και με ευθύνη να το προστατεύσουμε και να το επαναφέρουμε σε πλήρη λειτουργία του χρόνου, ώστε εκατοντάδες συμπολίτες μας με αναπηρία να μπορούν να απολαύσουν στη Γλυφάδα το αγαθό του θαλάσσιου μπάνιου», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. «Είναι πράγματι λυπηρό που αναγκαστήκαμε φέτος να το αποσύρουμε πρόωρα από την παραλία μας, αλλά θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη ώστε σύντομα όλο το παραλιακό μας μέτωπο να γίνει ξανά καθαρό και τα ύδατα κατάλληλα για κολύμβηση για όλους», συμπλήρωσε.
«Για κάποιους η απόσυρση του Seatrac ήταν μια ‘παράπλευρη απώλεια’ της μεγάλης θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά για πολλούς συμπολίτες μας στην Αττική ήταν η μόνη διέξοδος που είχαν για να απολαύσουν τη θάλασσα και το μπάνιο. Δεσμευόμαστε ότι και η παραλία και το Seatrac θα είναι του χρόνου στην άψογη κατάσταση που καταφέραμε και τα είχαμε στην αρχή του φετινού καλοκαιρού», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας για τα άτομα με αναπηρίες, Στέλιος Κουρουπάκης.
Tagged under
Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας Μάριος Τσάκας δημοσιοποίησε τα οικονομικά μεγέθη του δήμου Γλυφάδας. Ο απολογισμός για το Α΄ 8μηνο του 2017 όπως προκύπτει από τον πίνακα παρουσιάζει θετικό πρόσημο παρότι στην πόλη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα. Τα έσοδα ανέρχονται σε 47.074.140 ευρώ έναντι 44.568.817 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Μικρή βελτίωση όμως παρουσιάζουν και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Γλυφάδας τα οποία ανέρχονται σε 22. 582.807 έναντι 22.367.422 που ήταν το Α΄8μηνο του 2016. Ο κ. Τσάκας συνόδευσε την ανάρτησή των στοιχείων και με το ακόλουθο σχόλιο :  «3 χρόνια διοίκησης. Όλα γίνονται όταν προσπαθείς πολύ, αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις δυνατή ομάδα».
 
Τον κώδωνα του εφιαλτικού κινδύνου της μόνιμης ρύπανσης της αθηναϊκής ριβιέρας -και όχι μόνο- κρούει ο μοριακός βιολόγος-γενετιστής με εξειδίκευση στη βιολογία θαλάσσης, Θοδωρής Γιάνναρος, μιλώντας στο zougla.gr  για τα πλείστα όσα λάθη κατά την επιχείρηση απορρύπανσης που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στον Σαρωνικό. Αλλά όχι και στη Σαλαμίνα, όπως θα έπρεπε, προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα... «Πρόκειται για ένα ασήμαντο ατύχημα, που όμως εξελίχθηκε με δική μας ευθύνη σε μια τεράστια οικολογική καταστροφή και υπάρχει κίνδυνος να γίνει μη αναστρέψιμη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
 
giannaris1

Ο επιστήμονας, ιδρυτής της εταιρείας MOM για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να βοηθήσει σε θέματα συμβουλευτικής αλλά και τεχνογνωσίας στις πολύ κρίσιμες διαδικασίες απορρύπανσης, από την επιτυχία των οποίων εξαρτάται το μέλλον του Σαρωνικού.
Τα λάθη
Πρώτο λάθος: Το αντιρρυπαντικό φράγμα -που θα έπρεπε να είναι απορροφητικό-  δεν τοποθετήθηκε σε μια έκταση που θα κάλυπτε όλα τα σημεία εκροής του μαζούτ από το ναυάγιο, ώστε να συγκεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη αποκλεισμένη περιοχή και εν συνεχεία να απαντληθεί. Αντ΄ αυτού τοποθετήθηκε μια «κουλούρα» μικρών διαστάσεων πάνω από το ναυάγιο, οπότε τα ρεύματα και ο αέρας παρέσυραν τα μολυσμένα νερά κάτω από το φράγμα, κι έτσι δημιουργήθηκε η κηλίδα.
 
Δεύτερο λάθος: Η επιχείρηση απορρύπανσης ξεκίνησε 10 ώρες μετά το ατύχημα, χρόνος δυστυχώς αρκετός για να γίνει το κακό και να εκλυθεί η μεγαλύτερη ποσότητα του μαζούτ.
 
Τρίτο λάθος: Ενώ υπάρχουν στον Πειραιά εξειδικευμένες εταιρίες και μηχανισμοί που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά, δεν ειδοποιήθηκαν καν και δεν έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.
 
Τέταρτο λάθος: Όλοι ασχολήθηκαν με μια κηλίδα που «αρμένιζε», ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι στη Σαλαμίνα, η οποία έχει μαυρίσει, τόσο οι ακτές της όσο και ο βυθός της. Το μαζούτ έχει κατακαθίσει στον βυθό από όπου αναδύονται διαρκώς καινούριες ουσίες ρύπανσης στην επιφάνεια. Εκεί θα έπρεπε να δοθεί η έμφαση, στον βυθό της Σαλαμίνας, όπου ουσιαστικά «ανακυκλώνεται» το πρόβλημα, κάτι που θα συνεχιστεί και για τους επόμενους μήνες.
 
Πέμπτο λάθος: Δεν ειδοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EMSA -παρά μετά από 4 μέρες- που θα μπορούσε να συνδράμει στις προσπάθειες.
'Εκτο λάθος: Δεν αξιοποιούνται άλλες πιο αποτελεσματικές μέθοδοι απορρύπανσης, μηχανικές ή χημικές. Μια ακόμη τακτική που ακολουθείται στο εξωτερικό και φέρνει αποτέλεσμα είναι η καύση του μαζούτ ενώ βρίσκεται στη θάλασσα.
 
Ως εκ τούτου, έχει προκληθεί τεράστια βλάβη στο οικοσύστημα: «Ο Σαρωνικός γέμισε από νεκρά ψάρια, ενώ και τα υπόλοιπα δεν θα μπορέσουν να αναπαραχθούν και να σχηματιστούν τα απαραίτητα για την αλιεία κοπάδια. Τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια στην περιοχή και αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτό και για την οικονομία».
Κίνδυνοι ελλοχεύουν φυσικά και για τη δημόσια υγεία. «Προσελήφθησαν μετανάστες, μετά από εκπαίδευση λίγων ωρών, για να καθαρίσουν με πρόχειρες στολές τις ακτές. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρώ ότι έχουν μολυνθεί και θα νοσήσουν. Μεγάλη ανευθυνότητα να ανατεθεί σε αυτούς η εργασία αυτή, κυρίως για την ίδια τους την υγεία», επισημαίνει, τονίζοντας παράλληλα το, όχι και τόσο αυτονόητο, για ορισμένους συμπολίτες μας: «το κολύμπι στα νερά του Σαρωνικού αυτή τη στιγμή ισοδυναμεί με... αυτοκτονία», επισημαίνει.
Όλα αυτά τα λάθη, σύμφωνα με τον Θοδωρή Γιάνναρο, προκαλούν τέλος ένα ακόμη πρόβλημα: «Ενώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προβλέπονται αποζημιώσεις στα κράτη-μέλη για τέτοιου είδους ατυχήματα, λόγω ακριβώς των καθυστερήσεων και των λαθών, πιθανότατα νομικά δεν θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τίποτα»...
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», οι συγκεκριμένες εταιρείες είχαν αποστείλει αιτήματα απαλλαγής από τα πρόστιμα, αξιώνοντας από τον Δήμο να τα βεβαιώσει στους βουλευτές που είχαν παραβεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως και έγινε τελικά.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Νέλλη Παπαχελά, επισήμανε πως στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνεται η μισή Βουλή».
Αναλυτικά, σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, οι βουλευτές που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι οι εξής:
– Πέμυ Ζούνη (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ): Πρόστιμο 80 ευρώ
– Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ): 80 ευρώ
– Λευτέρης Χρυσανθακόπουλος (πρώην βουλευτής ΛΑΟΣ): 150 ευρώ
– Κώστας Κουκοδήμος (πρώην βουλευτής ΝΔ): 80 ευρώ
– Κώστας Καρτάλης (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ): 180 ευρώ
– Ανδρέας Λυκουρέντζος (πρώην βουλευτής ΝΔ): 140 ευρώ
– Ρόδη Κράτσα (πρώην ευρωβουλευτής ΝΔ): 80 ευρώ
– Άντζελα Γκερέκου (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ): 120 ευρώ
– Παναγιώτης Δημητρακόπουλος (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ): 120 ευρώ
– Άννα Καραμανλή (βουλευτής ΝΔ): 20 ευρώ
Εξάλλου, υπάρχουν απλήρωτα 14 πρόστιμα συνολικά ύψους 860 ευρώ τα οποία βεβαιώθηκαν σε οχήματα που δεν ήταν χρεωμένα ονομαστικά σε βουλευτές, αλλά στη Βουλή των Ελλήνων.
Επίσης, άλλες τρεις κλήσεις ύψους 240 ευρώ αφορούσαν οχήματα χωρίς χρέωση σε συγκεκριμένα πρόσωπα και είχαν συζητηθεί στις 31/08/2017.
Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων έχει επιβεβαιώσει πρόστιμα συνολικού ύψους 60 ευρώ σε πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο κόμματος, ενώ άλλη μία κλήση των 80 ευρώ αφορά σε όχημα που χρησιμοποιούσε το 2009 αποβιώσας βουλευτής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει στις 22-24 Σεπτεμβρίου τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους τις πόλεις. «Παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες. Αυτές θα αφηγηθούν μια διαφορετική ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με σκοπό να μας προβληματίσουν για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και την πορεία τους προς το μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, ενημερώνοντας παράλληλα ότι το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23, 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.
Πρόκειται για ιστορίες «σκορπισμένες σε 117 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο - τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων. Οι πόλεις αποκαλύπτονται μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές. Μέσα από βιβλία και φωτογραφίες, ήχους, τραγούδια και χορούς, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ.

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook